Tároló- és információkezelés új korszaka: EMC FAST

Kovács Attila, 2010. január 5. 16:04

Az EMC ma ismertette teljesen automatizált többszintű tárolási (FAST) elképzelését és bejelentette az e technológiára épülő első termékeit is. A már kapható új technológiával automatizálható az adatok mozgatása a tárolórendszeren belül, többórányi vagy akár többnapnyi ismétlődő, manuális tárolóadminisztrációs feladatot kiváltva. Ennek eredményeképpen magasabb szolgáltatásszintek biztosíthatók, miközben az EMC szerint legalább 20 százalékkal csökkenthető a tárolóeszközök beszerzési és 40 százalékkal az üzemeltetési költsége.

Az EMC FAST technológiája lesz a cég összes tárolási hatékonyságnövelési és automatizálási szolgáltatásának alapja, ami lehetőséget teremt az információk hatékonyabb kezelésére, kisebb helyen, energiatakarékosabban, kevesebb hűtéssel, ráadásul alacsonyabb tárolási tőkeráfordítással és üzemeltetési költséggel. Gondoskodik róla, hogy a megfelelő információ a megfelelő helyen legyen a megfelelő időpontban, ugyanakkor úgy van optimalizálva, hogy a legnagyobb teljesítményt és a legalacsonyabb költségeket kínálja. Egyesíti az alkalmazások teljesítményét az aktív adatok esetében akár 800 százalékkal növelő nagyvállalati flash-meghajtók előnyeit a nagykapacitású SATA-merevlemez-meghajtók költségtakarékosságával – ezekkel az inaktív adatok esetében megabájtonként akár 80 százalékos költségcsökkentés is elérhető.

Az információk folyamatos bővülése és a terjedőben lévő virtuális adatközpontok és egyéni feldolgozásifelhő-rendszerek támasztotta követelmények miatt az IT-szervezeteknek új eszközökre van szükségük azokhoz az automatizálási és egyszerűsítési szolgáltatásokhoz, amelyekkel az informatikát szolgáltatásként kínálhatják. Az EMC FAST technológiája fordulópontot jelent a tárolóiparban és átformálja azt, ahogyan az IT-szervezetek az információs infrastruktúrákat felépítik és használják. Az EMC FAST-jövőképe olyan szolgáltatásokat egyesít, mint a logikai egységszámoknál finomabb felosztású szintekre bontás (sub-LUN tiering), az igény szerinti kapacitáskiosztás, a blokk- és fájlszintű adatduplikáció-mentesítés, az adattömörítés, a lemezlelassítás, a beépített archiválás, valamint az egyéni és nyilvános feldolgozásifelhő-egyesítés – és ezzel kiemelkedő színvonalú automatizálást, felügyeletet és költségmegtakarítási lehetőségeket kínál.

Az EMC FAST technológia első fázisa máris elérhető az új és meglévő EMC symmetrix V-Max és EMC CLARiiOn CX4 hálózati tárolórendszerekben és az EMC Celerra NS egyesített tárolórendszerekben. A FAST legfontosabb jellemzői:


Az EMC szerint jelenleg a vállalat a világon az egyetlen, amelyik ezt a technológiát a csúcskategóriás, a középkategóriás és az egyesített platformokon is nyújtani tudja.