CES: tucatnyi új Intel CPU

Milkovits Gábor, 2010. január 8. 08:14

Az Intel több mint egy tucat új, 32 nm-es technológiával gyártott számítógépes processzort mutatott be a Las Vegas-i CES elektronikai kiállításon, köztük az első Core i3 és Core i5 laptop-CPU-kat, valamint új Core i7 lapkákat is.

A noteszgépekbe szánt Core i3 és i5 csipek esetében az Intel elsősorban az új Arrandale integrált grafikus technológia előnyeit emelte ki sajtótájékoztatójában. Sean Maloney, a cég alelnöke beszédében elmondta, hogy az új komponens révén a CPU-k 70 százalékkal jobb grafikus teljesítményre képesek, mint a szintén integrált grafikát felvonultató Core 2 mobilprocesszorok. Ez részben annak köszönhető, hogy az Arrandale platform elődeinél mintegy 20 százalékkal több shader grafikus vezérlő-egységgel rendelkezik. Azt azért Maloney is elismerte, hogy a megszállott játékosoknak továbbra is olyan PC-t érdemes venniük, amely különálló grafikus lapkával rendelkezik.

Nem véletlen, hogy az Intel ilyen tempóban áll elő az újabb és újabb CPU-kkal. A társaság ugyanis igyekszik kihasználni azt az előnyét, hogy fő vetélytársa, az AMD csak jövőre fog átállni a 32 nanométeres gyártástechnológiára. Azaz addig előnyben vannak mind a költséghatékonyság, mind pedig az adott árért kínált teljesítmény tekintetében.