Seagate és WD külső winchesterek USB 3.0-val

Milkovits Gábor, 2010. január 8. 08:27

Az új technológia integrálásában úttörő Buffalo után most a CES kiállításon a két legnagyobb merevlemez-gyártó, a Seagate és a Western Digital is előhozakodott egy-egy USB 3.0 interfészes külső merevlemezzel.

A külső háttértárak egyik fő gyengéje régóta az USB 2.0 viszonylag szűk, elméleti maximumként is csupán 480 megabit/s-os adatátviteli képessége. Áthidaló megoldásként a gyártók kitalálták a beépített winchestereknél elterjedt SATA interfészre épülő eSATA csatlakozófelületet, a baj csak az, hogy az USB-vel ellentétben ilyen csak viszonylag kevés számítógépes alaplapon található, az újabbakon sem mindig. Az USB 2.0 utódjaként viszont az USB 3.0 valószínűleg szerves része lesz minden számítógépnek a jövőben, ez pedig kedvez az ilyen interfésszel rendelkező perifériáknak. Az USB 3.0, vagy más néven „Super Speed USB” elvben már akár 4,8 Gb/s-os adatátvitelt is lehetővé tesz.

A Western Digital My Book 3.0 termékcsalád első tagjai 1 és 2 terabájtosak: a kisebb teljesítményű változat a CES premierrel egy időben kapható is a tengerentúlon, 180 dollárért. A Seagate BlackArmor PS 110 USB 3.0 Performance Kit csomag az USB 3.0 csatlakozós, 500 GB-os merevlemezen kívül egy ExpressCard adaptert is tartalmaz noteszgépekhez és így kerül 180 dollárba.