LG okostelefon az Intel Moorestown platformján

Milkovits Gábor, 2010. január 9. 19:04

Paul Otellini Intel-vezér a Las Vegas-i CES kiállításon bemutatta az első olyan okostelefont, az LG GW990-et, amely a processzorgyártó új, mobileszközökhöz fejlesztett Moorestown platformját használja.

A Moorestown lelke a mindent egy lapkán integráló Lincroft csip, amely egy Atom CPU-magot, grafikus csipet, valamint videó- és memóriakezelő egységet tartalmaz. A platform az Intel szerint jóval energiatakarékosabb, mint a netbook-okban használt Atom-alapú rendszerek, konkrét adatokat azonban egyelőre nem közölt a cég. Így azt sem lehet tudni, hogy takarékosság tekintetében az amúgy a PC-processzorok többségére jellemző x86-os architektúrájú csip versenyre tud-e kelni az okostelefonokban használt ARM CPU-kkal.

Túl sok mindent egyébként magáról a platformot elsőként alkalmazó készülékről, az LG GW990-ről sem lehet még tudni. Fontos részlet, hogy 4,8 colos, hosszúkás, 1024 x 480 képpontos érintőképernyővel van felszerelve, amivel azért inkább tartozhat a minitablet, semmint az okostelefon kategóriába, annak ellenére, hogy egyébként mobiltelefonként is képes funkcionálni. Emellett 5 megapixeles kamerával, HSPA adatátviteli képességgel, WLAN, GPS és sztereó Bluetooth modullal, 16 GB belső memóriával, 512 MB RAM-mal és microSDHC kártyacsatlakozóval rendelkezik. A készüléken a Moblin Linux operációs rendszer fut, amely támogatja az osztott képernyős megjelenítést is. Az LG GW990 az idei év második felétől lesz kapható, várható ára egyelőre nem ismert.