Vállalati Nexus mobilt tervez a Google

Milkovits Gábor, 2010. január 10. 19:13

Andy Rubin, a Google Android operációs rendszerének egyik fő fejlesztője azt nyilatkozta a Wall Street Journal üzleti lapnak, hogy több Nexus mobiltelefont is forgalomba hoznak a jövőben, a következő modell pedig valószínűleg egy vállalati piacra szánt készülék lesz.

Ez nagy valószínűséggel azt jelenti, hogy a „Nexus Two” a virtuális mellett vagy helyett fizikai billentyűzettel is fog rendelkezni, ami kihívást jelenthet a jelenleg a szegmenst uraló Blackberry okostelefonokat gyártó RIM számára. Rubin egyelőre nem vázolt föl konkrét Nexus menetrendet, ráadásul úgy tűnik, hogy a Google most még csak kis lépésekben gondolkodik, mivel a 2010-es tervekben mindössze nagyjából 150 000 Nexus One eladása szerepel.

Annál nagyra törőbb azonban a cég okostelefonos stratégiája: a társaság azt is bejelentette ugyanis a napokban, hogy kártyafüggetlenül, saját weboldalán keresztül is forgalmazni fogja a Google mobilt, a jövőben pedig teljes mértékben ezt az értékesítési formát részesítené előnyben. Mindezt azzal indokolják, hogy miközben a mobilszolgáltatók a hűségszerződéssel kedvezményes áron forgalmazott készülékekkel csalogatják magukhoz az előfizetőket, vajmi keveset törődnek a hatékony mobil-internetet biztosító hálózatfejlesztéssel. A Google álláspontja szerint a telefontársaságok tiszta versenye rákényszerítené őket, hogy minél jobb szolgáltatást nyújtsanak előfizetőiknek – kérdés, hogy egy új piaci szereplő képes lesz-e megváltoztatni a szolgáltatók számára kényelmes jelenlegi gyakorlatot.