Kína tájékoztatást kér a Google szándékairól

MTI Sajtóadatbank, 2010. január 14. 09:31

A kínai internet-hatóságok több tájékoztatást kérnek a Google internetes szolgáltató cégtől, amely keddi nyilatkozatában lehetségesnek mondta távozását Kínából - közölte név nélkül a kínai államtanács tájékoztatási hivatalának egy magas rangú tisztségviselője szerdán.

Az illetékes telefonon beszélt a Hszinhua hírügynökséggel, egy nappal azután, hogy David Drummond, a Google fő jogi képviselője nyilatkozatot tett közzé a cég hivatalos oldalán, miszerint "felülvizsgáljuk üzleti tevékenységünk lehetőségeit Kínában". A kaliforniai cég közölte, hogy "a továbbiakban nem hajlandó cenzúrázni a keresést a google.cn-ben", a kínai keresőprogramban. Drummond nehezményezte a közelmúltbeli kibertámadásokat is a Google kínai szolgáltatásai ellen.

 A Hszinhuának nyilatkozó kínai tisztségviselő szavai szerint "még nehéz megmondani, hogy a Google távozik-e Kínából vagy sem, ezt senki sem tudja". Mint mondta, kollégáinak a többsége borúlátó, mert "nem lesz megegyezés, ha egyik fél sem enged". Ha a Google távozik Kínából, mintegy 700 alkalmazott veszíti el a munkáját - tette hozzá. "Egy szerda reggeli gyűlésen közölték, hogy a Google talán elmegy Kínából, és mindannyian nagyon szomorúak vagyunk" - mondta egy alkalmazott. Drummond mindamellett a cég honlapján megjegyezte, hogy a Google még tárgyalni próbál a pekingi kormánnyal kedvezőbb működési feltételekről.

 Kínában helyi idő szerint szerdán későn este a Google kereső lapján még mindig ott a figyelmeztető mondat, ami szerint a helyi törvényekkel, jogszabályokkal és a politikával összhangban egyes keresési eredmények nem láthatók.

 Majdnem lehetetlen, hogy a Google itt hagyja Kínát véli Kuo Ko (Guo Ke), a Sanghaji Nemzetközi Tanulmányok Egyetemének professzora, kiegészítve azzal, hogy a kínai kormány nem fog lemondani a cenzúráról. A kormány számára nem oszt, nem szoroz, hogy a Google befejezi-e tevékenységét az országban, miközben a Google jelentős gazdasági veszteséget lesz majd kénytelen elszenvedni, ha elhagyja a kínai piacot nyilatkozta Kuo a Hszinhuának. Az esetleges kivonulás igazi vesztesei az internet-felhasználók lesznek jegyzi meg Kuo azzal, hogy véleménye szerint a Google macska-egér játékot játszik és igyekszik az internetezők mérgét, vagy csalódottságát kihasználni és abból tőkét kovácsolni.

 Kínaiak milliói rajongói és hűséges használói a Google-nak és szolgáltatásainak, a Gmail-nek, a Gtalk-nak és a Picasa-nak. Rengetegen mentik és őrzik fontos információikat és ismerőseik elérhetőségét a Google Docs rendszerében. Ha tehát a Google befejezi működését Kínában, akkor valamennyi felhasználónak előzetesen le kell mentenie levelezését, dokumentumait, képeit írja összeállításában a Hszinhua, és végül idézi még Kuót, aki szerint a kormány soha nem fog megalkudni ideológiai-, vagy más alapvető, lényegi kérdésekben. Ugyanakkor a Google-ügy jó figyelmeztetés arra, hogy az internet ellenőrzését végezhetné visszafogottabban és okosabban.