Deloitte: 2010 a tablet PC-k éve lesz

Milkovits Gábor, 2010. január 20. 08:05

A Deloitte piackutató szerint idén több tízmillió tablet PC-t fognak értékesíteni világszerte, amit az Apple január végére várható készüléke mellett a mostanra beérett masinák felhasználói szempontból ideális mivoltára alapoz a cég.

A Deloitte szerint ugyanis például a CES kiállításon már debütált gépek végre túllépnek a táblagépek eddigi problémáin: a lassú grafikán, a kevés ideális szoftveren, a gyenge WiFi és mobil 3G kapcsolaton, illetve a nehézkes kezelőfelületen. A fentiek miatt ugyanis a tablet PC-ket mindeddig leginkább munkához, egyfajta nagyméretű mobil adattároló-szervezőként használták. Az új masinák azonban - és minden bizonnyal az Apple nagy valószínűséggel január 27-én bemutatásra kerülő készüléke is ilyen lesz - olyan praktikus, hétköznapi felhasználók igényeire szabott tablet PC-k, amelyeket elsősorban vezeték nélküli internetezésre, illetve médialejátszásra terveztek.

Mindezek alapján a Deloitte fényes jövőt jósol a ma slágernek számító érintőképernyős okostelefonok és az ultra-hordozható noteszgépek előnyeit ötvöző, új mini-tablet kategóriának. Ezt jövő szerda után valószínűleg könnyebb lesz majd eldönteni.