Csak ősszel jön a mozgásérzékelős távvezérlő a PS3-hoz

Milkovits Gábor, 2010. január 21. 07:31

A Sony bejelentette, hogy tavasz helyett csak ősszel hozza forgalomba a PlayStation 3 játékkonzolhoz a régóta beharangozott mozgásérzékelős távirányító egységet.

Ez azt jelenti, hogy az eszköz nagyjából a Microsoft teljesen újszerűként aposztrofált, Xbox-os „Project Natal” termékével egy időben kerül piacra, így nemcsak a Nintendo Wii eszközével kell majd versenyre kelnie. A mozgásérzékelős távvezérlést egyébként a Wii hozta be a játékkonzolok világába, amivel sikerült teljesen új élményt teremtenie és a videójátékokért eddig nem igazán rajongó társadalmi csoportokat megnyernie a szórakozásnak. A Sony távirányítója eléggé hasonlít a Nintendo-éhoz: egy a televízión elhelyezett kamera a játékosnál lévő színes gömb mozgását követi nyomon, majd az így nyert információt továbbítja a játékba.

A Microsoft Natal nevű projektje megpróbál mindennél tovább lépni: a fizikai valójában csak egy kis doboz formájában megjelenő eszköz a fejlesztői szerint képes nemcsak az egyszerű mozgást, hanem bonyolultabb emberi cselekvéseket, illetve reakciókat is érzékelni. A készülék a szenzorokra beérkező információk intelligens feldolgozására épül úgy, hogy egyszerre elemzi a beépített kamera, a térérzékelő és a mikrofon adatait, majd ezeket együttesen alakítja át a játékkonzol számára feldolgozható információkká.