A Check Point szerint nő a nem megfelelően védett hálózati végpontok száma

Kovács Attila, 2010. január 21. 08:06

A Check Point végpontbiztonsági trendekkel kapcsolatban végzett globális felmérése szerint a távoli hozzáféréssel dolgozó alkalmazottak száma továbbra is nő; a vállalatoknak erősíteniük kell a mobil munkaerő informatikai védelmét. A 224 informatikai és biztonsági szakember körében végzett felmérés szerint az elmúlt év során a vállalatok 40%-ánál 2008-hoz képest nőtt a vállalati hálózathoz távoli hozzáféréssel, otthonról vagy utazás közben kapcsolódó alkalmazottak száma. A cégek többsége (77%) esetében a munkaerő negyede rendszeresen távoli hozzáféréssel dolgozik.

Mindezek ellenére a válaszadóknak mindössze 27%-ánál alkalmaznak merevlemez-titkosítást az érzékeny adatok vállalati végpont védelmére. A felmérésben résztvevő vállalatok mindössze 9%-a használ titkosítást a mobil tároló eszközök esetében, mint például az USB pen drive-okon. A hordozható eszközökön óriási mennyiségű adatot tároló, egyre mobilabb munkaerő adatvesztésnek és -lopásnak teszi ki a bizalmas vállalati adatokat.

„A vállalatok kevesebb, mint 30%-a használ adattitkosítást, ami azt jelenti, hogy jelentős részük veszélyes adatkiszivárgásnak teszi ki magát,” mondta Juliette Sultan, a Check Point globális marketingért felelős vezetője. „Szerencsére a felmérésünkből az is kiderült, hogy a vállalatok tudják, kezelniük kell ezt a problémát, különösen azoknak, amelyeknél egyre nő a mobil munkaerő.”

A Check Point felmérése szerint, a válaszadók mintegy 47%-a tervezi végpontbiztonsági megoldás beszerzését a következő év során; a legkedveltebb alkalmazások: 24% lemeztitkosítást, 22% NAC-ot, 13% médiatitkosítást választ. Ugyanakkor a megkérdezett vállalatoknál a már meglévő végpont-alkalmazások körében továbbra is vezető szerepet tölt be a desktop antivírus (90%), az antispyware (56%), a személyi tűzfal (49%) és a VPN kliensek (49%).

Az 5000 főnél kevesebb alkalmazottat foglalkoztató vállalatok esetében az informatikai szakemberek arról számoltak be, hogy átlag három különböző gyártó végpont termékeit használják, ami biztonsági menedzsment problémákat okoz. A nagyobb vállalatok átlag öt gyártó végpont termékeit használják, és úgy érzik, nehéz hatékonyan kezelni az ebből adódó komplexitást.

A Check Point felmérésében részt vevők 18%-a a pénzügyi szektorban, 14%-a gyáriparban, 11%-a pedig a közigazgatásban tevékenykedik. 40% Észak- és Dél-Amerikában, 42% az EMEA-ban, míg 11% az Ázsia és Csendes-óceáni térségben működik. Méret tekintetében 22%-nak 99-nél kevesebb, 25%-nak 100-499, 13%nak 500-999, 24%-nak 1000-4999, míg 15%-nak több mint 5000 alkalmazottja van.