Az EU feltétel nélkül jóváhagyta az Oracle-Sun egyesülést

Milkovits Gábor, 2010. január 22. 06:47

Az Európai Unió versenyügyi biztosa bejelentette, hogy utólagos feltételek nélkül jóváhagyják a Sun Oracle általi felvásárlását, amely jelentős mértékben átalakíthatja a vállalati szerverpiacot.

Az Oracle még tavaly áprilisban jelentette be, hogy 7,4 milliárd dollárért megveszi a Sunt. Az amerikai tőzsdefelügyelet augusztusban jóvá is hagyta az egyesülést, ugyanakkor az EB többször is jelezte, biztosítékokat szeretne arra, hogy nem csorbul az egyenlő esélyekkel zajló piaci verseny a Sun átvétele után. Október végén hivatalos figyelmeztetést is küldtek az Oracle-nek, mert a vállalat állítólag nem adott át olyan információkat, amelyek megnyugtató módon eloszlatták volna a Sun felvásárlásával járó esetleges piacszűkítő hatásokról szóló félelmeket. A fő trösztellenes aggodalmat az okozta, hogy a vétellel a MySQL is az Oracle tulajdonába került, s a cég már jelenleg is vezető szerepet tölt be az adatbázisok és kapcsolódó szoftverek piacán, ezért fennáll a monopolhelyzet kialakulásának a veszélye.

Az Oracle még a tavaly decemberi hivatalos EB-meghallgatáson ígéretet tett arra, hogy a külsős szoftvercégek előtt száz százalékig nyitva hagyja a Sun MySQL adatbázisainak piacát, és nem korlátozza a területen a szabad versenyt. A társaság emellett egy külön ügyféltanácsadó testületet is létrehoz a MySQL termékekhez. Mindezek következtében Neelie Kroes versenyügyi EB biztos hivatalos közleményében feltétel nélkül jóváhagyta a két vállalat egyesülését, amely szerinte nem korlátozza a szabad versenyt és az innovációt az ágazatban. A határozattal nem mindenki ért egyet: Florian Müller, a MySQL-alapító Michael Widenius szóvivője tömören úgy nyilatkozott, hogy az Európai Unió ez esetben rossz döntést hozott.