A világ leggyorsabb 3G hálózata a 3 Scandinaviánál

Kovács Attila, 2010. január 23. 11:37

A dán és svéd előfizetők nemsokára négyszer olyan gyors mobil szélessávú szolgáltatást élvezhetnek majd, ahogy a 3 Scandinavia hálózatüzemeltető hálózatának sebessége 21 Mbps-ról 84 Mbps-re ugrik.

Ezzel a hatalmas emelkedéssel útközben is egyszerűvé válik olyan internetes alkalmazások használata, mint például a közösségi hálózatok, online játékok és videokonferencia. A lefedettség nagyarányú növelése érdekében a bővítést kiegészíti majd egy új 900 MHz-es 3G-hálózat – Svédország első ilyen hálózata –, amelyet az Ericsson szállít, és amelyhez az Ericsson biztosít támogatást.

Peder Ramel, a 3 Scandinavia elnök-vezérigazgatója emlékeztetett rá: ők vezettük be elsőként a 3G-technológiát Skandináviában, most ők biztosítják elsőként a világ leggyorsabb mobil szélessávú 3G-hálózatát. Mikael Bäckström, az Ericsson skandináv és balti egységének elnöke szerint izgalmas lehetőség, hogy a „3” nevű vállalatnak és annak svédországi és dániai felhasználói számára kiváló minőségű technológiát és szolgáltatásokat kínáljanak.

Az Ericsson és a „3” közötti három éves szerződés része a meglévő 3G-hálózat HSPA Evolution kapacitásnövelése először 42 Mbps, majd 84 Mbps-re, valamint egy új WCDMA/HSPA rádióhozzáférési hálózat a 900 MHz-es frekvenciasávon. Továbbá az Ericsson IP-alapú optikai és mikrohullámú felhordó hálózatot és támogatási szolgáltatásokat is nyújt. A telepítés 2010 első negyedévében kezdődik.