Nikon: nem befolyásolja a teljesítményt az objektívváz belső felülete

Kiss Ádám Zoltán, 2010. január 23. 12:20

A vállalat a több mint félmillió forintos Nikkor 70–200 mm f/2.8G ED AF-S VR II optika belső felületének egyenetlenségével kapcsolatban felmerült aggodalmakra reagálva közleményt adott ki, mely tisztázza kérdést.

Ha a 70–200 mm f/2.8G ED AF-S VR II objektívbe az elülső lencsetagon keresztül belenézünk, akkor úgy tűnhet, hogy az objektív egyik belső alkotóelemének felülete egyenetlen. Az egyenetlen felület csak az objektívváz egyik kisméretű területére korlátozódik, és megjelenését az okozza, hogy az alkotóelem gyártása során légbuborékok maradnak az objektív fém részében. Az egyenetlen felület az elülső lencsetagon keresztül nézve, annak nagyító hatása miatt, jóval nagyobbnak látszik.

A szóban forgó alkotóelem funkciója az, hogy megszüntesse az objektív belső tükröződéseit, ennélfogva a felület minősége nincs hatással az objektív teljesítményére vagy működésére. A Nikon biztosítja vásárlóit, hogy az objektívek optikai teljesítménye változatlan, és a szóban forgó alkotóelemről nem kerülhet por vagy más apró részecske az objektív belsejébe.

A kérdéses objektív főbb jellemzői: