Új Windows Mobile verziók a Mobil Világkongresszuson

Milkovits Gábor, 2010. január 23. 19:21

A tajvani Digitimes értesülése szerint a Microsoft az idei barcelonai Mobil Világkongresszuson (MWC) fogja bejelenteni a következő generációs Windows Mobile 7 operációs rendszer startjának időpontját, emellett pedig kiadja a WinMo 6.6-ot.

Azt eddig is lehetett tudni, hogy a Windows Mobile 7-et Barcelonában mutatják majd be február közepén. Az új platformot sokan nagy izgalommal várják, mivel a szoftverre alaposan ráfér a frissítés: nem véletlen, hogy az iPhone és az Android-alapú okostelefonok jelentősen visszavetették a WinMo-alapú készülékek piaci részesedését. A 7-es verzió állítólag teljesen megújul: kezelőfelülete az újfajta, ujjakkal vezérelt érintőképernyőkre lesz optimalizálva, maga a program-interfész pedig Silverlight-alapú lesz, ami komoly előrelépést jelenthet. Ez persze azt a problémát is felveti, hogy a szoftver vajon felülről kompatibilis lesz-e a korábbi verziókkal.

Nos, a Digitimes szerint a Windows Mobile 7 legkorábban szeptembertől kerülhet majd ki a készülékgyártókhoz, ami azt jelentheti, hogy az első ilyen okostelefonokra valószínűleg 2011-ig kell majd várni. A tajvani lap szerint éppen ezért a Microsoft a kongresszuson bemutatja majd a Windows Mobile 6.6-ot is, amely egy átmeneti megoldás lesz, és állítólag jobban együtt fog működni az újabb érintőképernyőkkel, sőt akár a kapacitív vezérlést is támogatni fogja. A Microsoft mindezt egyelőre nem erősítette meg hivatalosan.