Az Intel pénzén végre nyereséges az AMD

Milkovits Gábor, 2010. január 24. 11:15

Az AMD csipgyártó három év folyamatos veszteség után az előző negyedévben végre profitot tudott termelni, ehhez azonban nagymértékben hozzájárult az Intel által a cégnek kifizetett 1,25 milliárd dollár.

Az Intel még tavaly novemberben jelentette be, hogy 1,25 milliárd dollárt fizet az AMD-nek azért, hogy rendezze a piaci erőfölénnyel való visszaélés miatt a két csipgyártó között kialakult jogi vitákat. Az AMD már akkor úgy nyilatkozott, hogy főként pénzügyi helyzetének stabilizálására használja majd az Intel-től kapott pénzt, ami a több éves folyamatos veszteségesség után valóban jókor jött a vállalatnak. Dirk Meyer vezérigazgató ezt most megerősítette, ugyanakkor közleményében sietett kihangsúlyozni, hogy cége több területen is ígéretes fejlődést ért el a negyedév során. A CPU processzorok eladásából származó bevételek 14, a néhai ATI-ból lett részleg által gyártott grafikus lapkák eladásai pedig 40 százalékkal nőttek éves szinten.

Meyer egyúttal néhány jövőre vonatkozó tervet is ismertetett: ezek közül a legfontosabb, hogy erőteljes terjeszkedést céloztak meg a laptop-piacon, ahol a társaság termékei némileg alulreprezentáltak. Ezen a területen van is már konkrét szerződés a Lenovo-val, amely több platformján is AMD-alapú rendszerek bevezetésére készül. 2010-től a cég pénzügyi elszámolása is megváltozik: a tavaly leválasztott fizikai csipgyártó részlegből létrehozott GoobalFoundries eredménye ezentúl nem kerül bele az AMD pénzügyi eredményébe. Miután az Intel-től kapott pénz csak egyszer számolható el, a vállalat az idei első negyedévben a pozitív folyamatok ellenére is csekély forgalomcsökkenéssel számol éves szinten.