Obama újra a webhez fordul segítségért

Kiss Ádám Zoltán, 2010. január 26. 21:13

Az amerikai elnök a kormányzat megrendült helyzetén segítendő a YouTube-on vár kérdéseket a választóktól szerda esti beszéde után.

Obama elnök stábja bejelentette, hogy miután szerda este, európai idő szerint kedden hajnalban beszédet intéz a kongresszusban az amerikai polgárokhoz, reakciókat is vár a helyzetelemzéssel kapcsolatban. A lassan kihűlő lelkesedés feltámasztására és több kisebb vereség kiköszörüléséhez az elnök ismét az internethez fordul. A kérdéseket egy külön ebből a célból létrehozott YouTube csatornára várja, és online fogja megválaszolni azokat.

Az elemzők szerint ez a korábbi, nyertes stratégia felmelegítését jelenti. Mint ismeretes, ahogy a korábban gyengén álló Kennedy szenátor annak idején képes volt megnyerni a választásokat azzal, hogy első ízben egy új médiumon, a televízióban jól szerepelt, Obama sikere mögött jelentős részben az online kampánytevékenység állt.

A kormányzatot ért kisebb csapások után az elnök a hírek szerint visszahívta korábbi kampánystábját, és újra a sikeres technikák, köztük az internetes kommunikáció bevetésére készül. A cél ezúttal a kormányzati intézkedések elfogadtatása, hiszen az általános alanyi jogon járó orvosi ellátás nélküli USA-ban nemrég fogadtak el egy olyan törvényt, mely lépéseket tesz az európai egészségügyi rendszer bevezetése felé, ám egyben igen költséges is. A stáb újra a bevált eszközökhöz nyúl, mint az iPhone, a YouTube, a Twitter, vagy a MySpace és Facebook, de a fotómegosztó Flickeren is saját oldalt hozott létre a Fehér Ház.