DMC-FT2: vízálló, fagyálló kompakt HD videóval

Kiss Ádám Zoltán, 2010. január 27. 07:11

A mostani fagyos időjárásban és nyaraláskor is jól jöhet a Panasonic új gépe, mely egyszerre vízálló és fagyálló, ráadásul 4,6 zoomátfogású Leica optika rejtőzik benne.

A Panasonic a jelek szerint egyre komolyabban veszti a vízálló strapakompaktok kategóriáját, legújabb modelljük komoly előrelépés, nem csupán ráncfelvarrás az előző változathoz képest. A Lumix DMC-FT2 a DMC-FT1 utódja, mely az első, valóban aktív kültéri/terephasználatra tervezett kompakt Panasonic fényképezőgép. Az FT2 remek minőségű 28 mm-es nagylátószögű 4,6-szeres optikai zoomos LEICA DC VARIO ELMAR objektívvel és AVCHD Lite HD-videofelvételi móddal érkezik. A 14,2 megapixeles FT2 még strapabíróbb elődjénél. A készülék 10 méterig vízálló, porálló képessége megfelel az “IPX8” és az “IPX6” szabványoknak. A gumipárnának és a gép belsejében található üveg- és széngyantának köszönhetően a légmentesen zárt ház teljesen védett a beáramló vízzel, porral és homokkal szemben. Az LCD-kijelző borítása 10 méteres mélységig ellenáll a víznyomásnak. Az FT2 a ”MIL-STD 810F Method516.5-Shock” szabványnak megfelelve ütésálló akár két méteres magasságból való esésig. A készüléket kívülről rázkódást elnyelő anyagok védik, míg az objektív sértetlenségét a rejtett optika biztosítja, hogy a lencserendszernek akkor se essen baja, ha a készülék leesik használat közben. Az objektív egységet egy kiegészítő lengéscsillapító is védi, amely felfogja a sokkhatásokat. A fényképezőgép minden alkatrésze – beleértve az objektívet is – még a mínusz 10 Celsius-fokos hideget is kibírja, így biztosítva az FT2 fagyásállóságát.

Ez a modell is rendelkezik az Intelligens képfeldolgozási technológiával, amelyet a Venus Engine HD II képfeldolgozó processzorba építettek be. A fényképezőgép márciustól kapható az üzletekben citromsárga, narancssárga, ezüst- és kék színekben.