Visa Europe: a tranzakciók összértéke 856 milliárd euró 2009-ben

MTI Sajtóadatbank, 2010. január 28. 09:49

A Visa kártyával lebonyolított tranzakciók összértéke Európában 3,7 százalékkal nőtt 2009-ben, és elérte a 856 milliárd eurót - közölte Mark Antipof, a Visa Europe regionális területi vezetője szerdán Budapesten sajtótájékoztatón.

Elmondta: a Visa által feldolgozott kártyás tranzakciók száma 11,3 százalékos növekedést mutatva 7,2 milliárdra emelkedett az elmúlt évben. A csúcsidőszakokban másodpercenként 894 tranzakciót dolgoztak fel. A határon túli költések értéke több mint egy év óta 2009 novemberében nőtt először Európában, ami azt jelzi, hogy az emberek újra költenek üzleti utakra és külföldi üdülésre - emelte ki.

 Ismertette: a válság ellenére jól szerepelt a Visa betéti kártya az elmúlt évben: a betéti kártyás költések összértéke 6,3 százalékkal, a POS tranzakciók száma pedig 10 százalékkal nőtt.

 A Visa adatai szerint a betéti kártyás fizetés bizonyult a legkedveltebb fizetési módnak a fogyasztók körében, hiszen a Visa kártyás költések 70 százaléka betéti kártyáról történt tavaly. Az elmúlt évben jelentősen bővült az e-kereskedelem is: a karácsonyi szezonban 127,5 millió online tranzakciót dolgoztak fel, amely éves szinten 37,4 százalékos növekedést jelent. Mindent összevetve az e-kereskedelem Európában a Visa kártyás költésekből jelenleg mintegy 20 százalékot képvisel - fűzte hozzá.

 Kurt Tojner, a Visa Europe Magyarországért és Ausztriáért felelős területi vezetője elmondta: "A magyarországi fogyasztó máshogy viszonyul ma már a kártyás vásárlásokhoz. Tavaly a tranzakciók száma az előző évhez képest jelentősen, 11,9 százalékkal emelkedett".

 Mark Antipof közölte: a Visa Europe tavalyi összbevétele elérte a 709 millió eurót, ez 5 százalékos növekedés 2008-hoz képest, az adózás előtti eredmény 54 millió eurót tett ki 2009-ben.