Csökkenő árak a bővülő IT-erőforrás-kihelyezési piacon

MTI Sajtóadatbank, 2010. február 1. 08:38

Miközben az informatikai outsourcing, az erőforrás-kihelyezés iránti igény az idén is tovább nő, a szolgáltatási árak a vártnál jobban csökkennek - mondta Juhász Lajos, az ezen a területen működő Navigator Informatika Zrt. vezérigazgatója az MTI-nek.

Hozzátette: az infrastruktúra-kihelyezés piaca (server hosting) is dinamizálódott 2009. év második felében, ami valószínűsíthetően az informatikai eszközök növekvő energia igényének tudható be. A vállalatok ugyanis ma már egyre kevésbé tudják gazdaságosan üzemeltetni megnövekedett szerverkapacitásaikat.

A vezérigazgató a könyvvizsgálat lezárulta előtt ugyan konkrét adatokat nem közölhetett az elmúlt évről, ám annyit elmondott, hogy a kamat és adófizetés, tőketörlesztés és amortizáció előtti eredményük (EBITDA) körülbelül ugyanannyi lesz 2009-ben, mint 2008-ban volt.

A társaság 2008-ban mintegy 2 milliárd forint konszolidált bevételt és 225 millió forint EBITDA-t ért el.

A vállalat korábbi közlése szerint 2009 első félévében 20 százalékkal nagyobb, 156 millió forint kamat- és adófizetés, tőketörlesztés és amortizáció előtti nyereséget ért el az előző év hasonló időszakához képest. A cég bevétele tavaly az első félévben 1,1 milliárd forint volt.

A főként informatikai tanácsadással és erőforrás-kihelyezéssel foglalkozó társaság az idén konszolidáltan 2,5 milliárd forint bevételt és 400 millió forint EBITDA-t tervez.

Juhász Lajos az elmúlt év kapcsán elmondta: sajnos, minden jóslata valóra vált az informatika piac tavalyi alakulásával kapcsolatban. Míg korábban például egy szerződést átlagosan fél év alatt lehetett megkötni, addig ma már hosszabb idő kell hozzá, mivel az ügyfelek a beszerzéseiket teljesen visszafogták, és csak a kiadások csökkentésére koncentrálnak.

A vezérigazgató azt várja, hogy egész ágazatok, például a bankszektor ismeri fel az erőforrás-kihelyezés előnyeit, és vásárol ilyen szolgáltatást.