A Mozilla kiadta mobilböngészőjét

Milkovits Gábor, 2010. február 2. 07:18

A Mozilla csapata szép csöndben kibocsátotta a mobiltelefonos Firefox böngésző első végleges verzióját – egyelőre csak a Nokia speciális, Linux-alapú Maemo platformjához.

A premier annak ellenére mérföldkőnek számít, hogy a Maemo-alapú készülékek száma jelenleg meglehetősen kevés – egészen pontosan kettő, mégpedig a Nokia N900 üzleti okostelefon, illetve az internet tablet-ként forgalmazott Nokia N810. A korlátozott felhasználói csoport bizonyos szempontból még előnyt is jelenthet, mivel a Mozilla így élesben tesztelheti a szoftvert, amelynek Windows Mobile-, illetve Android-alapú verzióira egy darabig még várni kell.

A Mozilla szoftverének fő előnye a jelenlegi mobilböngészőkkel szemben az, hogy gyakorlatilag a teljes számítógépes böngészési élményt képes átültetni az arra alkalmas mobiltelefonokra. Ennek záloga, hogy a PC-s Firefox 3.6 leglényegesebb elemei, így a Gecko 1.9.1 motor, valamint a TraceMonkey JavaScript motor képezik a kész program alapját. Éppen ebből a szempontból okoz viszont csalódást az a tény, hogy a Mozilla az utolsó pillanatban mégiscsak kivette a teljes körű Flash-támogatást a mobil Firefox funkciói közül, arra hivatkozva, hogy az Adobe által a böngészőhöz fejlesztett plug-in jelentősen gátolja a szoftver teljesítményét. Csak remélni lehet, hogy a probléma idővel megoldódik, addig is a Mozilla egy „YouTube-néző” kiegészítővel próbálja kárpótolni az úttörő felhasználókat.

A mobil Firefox a Nokia N900-hoz innen tölthető le.