Samsung OLED aktív mátrix érintőképernyő

Milkovits Gábor, 2010. február 2. 08:17

A Samsung egy olyan aktív mátrix OLED érintőképernyőt mutatott be, amely végre magától, azaz külön réteg hozzáadása nélkül képes ellátni az érintésvezérlési funkciót.

A találmány lényege, hogy az érintésérzékelő szenzorok magukba a szerves OLED cellákba lettek integrálva. Mindez alig a milliméter ezredrészével teszi vastagabbá a kijelzőt, ugyanakkor a felület lenyomása nem teszi homályossá, vagy lágyabbá a képet, ahogyan az a hozzáadott érzékelő réteg alkalmazásával történik. A Samsung most bejelentett prototípusai 3,3” átmérőjű, 800 x 400 képpontos kijelzők, amelyek ideálisak a jelenleg használatos okostelefonokhoz. A dél-koreai cég márciusra ígéri a sorozatgyártást, ami azt jelenti, hogy az első ilyen képernyős mobilkészülékek még az idén forgalomba kerülhetnek.

Az OLED technológia az LCD-hez képest általában jobb kontrasztot és színhűséget biztosít, külön hátsó megvilágítás alkalmazása nélkül. Az ilyen kijelzők már most meglehetősen elterjedtek a mobilkészülékeknél, ugyanakkor a nagyobb méretű képernyők gyártása meglehetősen drága, ezért az OLED tévéket egyelőre csak a Sony és az LG forgalmaz kísérleti jelleggel, a Távol-Keleten.