A Chrome-tól retteg a Firefox és az Explorer

Genda Csongor Zoltán, 2010. február 2. 20:21

A legfrissebb statisztikai adatok azt igazolják, hogy a Google böngészője tovább növelte piaci részesedését, míg a rég ismert szoftverek népszerűsége csökkent.

Most először sikerült elérnie és meghaladnia a Chrome-nak az 5%-ot, a Net Application aktuális jelentése szerint a szörfölők 5,2%-a használja a keresőóriás browserét. A decemberi értékekhez képest ez félszázalékos növekedést jelent.

Az egyáltalán nem meglepő, hogy a piacvezető részesedése 0,5%-kal visszaesett, s jelenleg már csupán 62,18%-on áll, ám az már kevésbé érthető, hogy a Mozilla-termék is veszített népszerűségéből 0,2%-ot, s így a globális felhasználótábornak csupán a 24,41%-át tudhatja magáénak.

A különböző böngészőverziók elterjedési szintje is érdekesnek mondható, az IE8-al az internetezők 22,31%-a csatlakozik a világhálóra, és sokkoló, de az IE6 népszerűsége még mindig magasan, 20%-on áll. Talán a Google-támogatás megszüntetésének az érvénybe lépése után lassan kiszorul majd a piacról a 6-os változat.

A dobogóról épphogy lecsúszott szereplő a Safari, melynek részesedése 4,51%, ezt pedig az Opera követi, messze lemaradva az ötödik helyen a viszonylag stabilnak mondható 2,38%-ával.