Google táblagépek Chrome platformon?

Milkovits Gábor, 2010. február 3. 06:59

A Google Chrome OS fejlesztőcsapata a napokban olyan tablet PC tanulmányokat tett közzé weboldalán, amik megerősíteni látszanak azokat a híreket, amelyek szerint a társaság az idei év slágertermékének ígérkező készülékekkel szándékozik előrukkolni.

A közzétett képek és videók tanúsága szerint a Chrome csapat többféle elképzelésben gondolkodik, amelyek között megtalálható az osztott képernyős vagy külön lebegő ablakos virtuális billentyűzet, a slideshow üzemmód, a külön alkalmazásvezérlő ablak, az oldalt elhelyezett böngészőfülek, illetve a felugró kontextuális menü is. A videók azt sugallják, hogy a Google emberei komplex érintésvezérlésű multitouch kezelőfelülettel látnák el a Chrome OS tablet verzióját, amely akár a megszokottnál nagyobb képernyőjű táblagépeken is jól funkcionálna.

Miközben a Google eredetileg a billentyűzetről vezérelt netbook-okra szabta a Chrome OS-t, szakértők szerint könnyen elképzelhető, hogy a web-alapú alkalmazásokra épülő operációs rendszer éppen a speciális, nagyközönségnek szánt táblagépeken lesz majd sikeres, amelyeket még a netbook-oknál is hangsúlyosabban használnak majd internetezésre, a szövegbevitel pedig még inkább háttérbe szorul rajtuk. Az egy ideje köztudott, hogy a Google még az idén előáll az operációs rendszer tablet változatával, a kérdés csak az, hogy tervez-e hozzá saját fejlesztésű készülékeket. A vállalat részéről mindenesetre mostanáig nem kommentálták az erről szóló híreket.