Mju Tough strapafényképezők 1 és 2 GB beépített memóriával

Kiss Ádám Zoltán, 2010. február 3. 13:28

A víz-, fagy-, és ütésálló Tough 6020 és 8010 közös vonása, hogy 14 megapixeles érzékelőjük, HD videós képességeik és 5x-ös zoomátfogásuk mellett a megszokottnál jóval nagyobb, már valóban használható méretű beépített memóriával rendelkeznek.

A legtöbb digitális fényképező csak jelzésértékű beépített memóriával rendelkezik, sőt egyes modellek esetében még a firmware megbízható frissítéséhez sem elegendő kapacitásuk. Ez az Olympus Tough 6020 és 8010 esetében 1 illetve 2 GB, ami még mindig nem túlságosan sok, de már kifejezetten a használható kategóriába tartozik, és természetesen mindez SD kártyával bővíthető. Az ellenálló eloxált alumínium felületnek, valamint a kettős vízzáró kialakításnak köszönhetően e fényképezőgépek ideálisak kalandtúrákhoz is. A kijelző „HC III” elnevezésű háromszoros bevonata mentesít a tükröződéstől, a karcolásoktól, illetve a szennyeződések hatásaitól – a fém váz pedig az objektívet óvja az erős külső behatásoktól. Az akkumulátortartó, memóriakártya nyílás, illetve a csatlakozók kettős zárású fedele is a védelmet fokozza. A továbbfejlesztett érintésvezérlés a ház megérintésével kezelhető funkciók mellett a fényképezőgép döntésével végezhető görgetés lehetőségét kínálja – a kesztyűs kéz igényeinek megfelelően. A gyorsnézet, fényképek visszanézése, valamint egy, a felhasználó által megadott funkció (vaku, vagy árnyékkompenzálás) érhető el a ház bizonyos pontjainak megérintésével. Megtekintés közben pedig a képek a fényképezőgép döntésével görgethetők. A víz alatti fotózás szerelmesei a LED világítást és a Tough-8010 nyomásmérőjét értékelhetik nagyra – melyek segítségével könnyen megállapítható, merre is járunk.



A Mágikus szűrőktől a Retus üzemmódon át az i-Auto, követő AF és kettős képstabilizátor funkcióig számos Olympus jellemző beépítésre került. Az 5x-ös zoomátfogású nagylátószögű optika 28-140mm-es, a történések rögzíthetők a HD mozgókép funkcióval, valamint diavetítésbe illeszthetők, majd a HDMI csatlakozón keresztül TV-készüléken tekinthetők meg. Az Olympus [ib] technológia megoldja a kiválogatás feladatát: az új képkezelő szoftver az arcfelismerő technológia alkalmazásával személy szerint, GPS segítségével hely szerint, valamint akár esemény szerint képes kiválasztani a keresett képeket. Az ütés-, víz- és fagyálló Tough-8010 és 6020 márciustól érhető el többféle színben, 380 és 300 euró körüli áron.



Olympus Tough-8010 és Tough-6020 jellemzők: