Firefox, az adatvédelmi ellenőr

Genda Csongor Zoltán, 2010. február 3. 19:25

A Mozilla Foundation életre hívott egy olyan kezdeményezést, melynek keretében létrehoznak egy olyan detektort, amely megmutatná a szörfölőknek, hogy milyen biztonsági szintet garantál az általuk meglátogatott weboldal.

Habár a komoly honlapok többsége rendelkezik adatvédelmi nyilatkozattal, ez többnyire átláthatatlan, hosszú, és értelmezhetetlen, ezért az internetezők nem tudják kibányászni a bonyolult mondatokból a számukra fontos információkat. Ezen kíván változtatni a Firefoxot fejlesztő alapítvány néhány egyszerű szimbólum bevezetésével.

A Mozilla elképzelése szerint a weboldal üzemeltetői egy standard formátumban kellene majd hogy közzétegyék a Privacy Policyt, amit úgymond dekódolna az adatvédelmi ellenőrnek nevezett eszköz, s egy rövid elemzés után véleményt nyilvánítana arról. A szoftver olyan kérdésekre adna egyértelmű válaszokat, mint Továbbadja-e a szolgáltató harmadik félnek az adataimat? A szükségesnél tovább tárolják-e az adataimat? Kódolják-e a rólam begyűjtött információkat? Beazonosítható vagyok-e az adatok alapján? Az eszköz érthető formában, kis szimbólumokkal és színekkel jelezné, hogy mennyire biztonságos az adott honlap.

A fejlesztések még csak most kezdődtek el, számos probléma vár még megoldásra ezzel kapcsolatosan, de a Mozilla bizakodó a projekt sikerét illetően.