Vége a webes anonimitásnak! Tudják a nevedet is!

Genda Csongor Zoltán, 2010. február 4. 07:41

Egy nemzetközi kutatócsapat megtalálta a módját annak, hogy hogyan lehet akár név szerint is beazonosítani az internetezőket. A technika óriási lehetőségeket nyit meg az online bűnözők előtt.

Az International Secure Labs (IsecLabs) az úgynevezett Browser History Stealinget teszi felelőssé a felhasználók személyazonosságának a kiderítéséért, ugyanis a böngészők megjegyzik a meglátogatott honlapokat, s ezekhez az adatokhoz a weboldalak is hozzáférnek. Többnyire olyankor bizonyul hasznosnak az említett funkció, amikor szörfölés közben más színnel kijelzi a böngésző, hogy mely site-okat hívtuk már le, ám ezen információk alapján az online bűnözők visszakereshetik az áldozatok közösségi portálos tevékenységeit, s így akár a felhasználók nevét is könnyen kideríthetik. Ha a hackerek fényt derítettek az internetezők kilétére, akkor személyre szabott üzenetekkel bombázhatják azokat, vagy az ismerőseik nevében is küldhetnek azoknak leveleket.

Thorsten Holz, az IsecLabs egyik vezető munkatársa azt nyilatkozta a sajtó megkérdezésére, hogy ez a technika annyira egyszerű, hogy még a kezdő hackerek is könnyűszerrel beazonosíthatják a History Stealing metaadatainak a kielemzésével a megfigyelt személyeket.