Akár 20 évig is működhetnek az új lítiumakkuk

Milkovits Gábor, 2010. február 5. 07:38

A japán Eamex olyan eljárást dolgozott ki, amelynek segítségével akár két évtizedre is kitolható a hagyományos lítium-ion akkumulátorok élettartama.

A felfedezés lényege az, hogy egy újfajta ötvözetből kialakított borítás segítségével sikerült radikálisan csökkenteni az akkumulátorok belsejében elhelyezkedő ónra és az elektródákra háruló igénybevételt. Ily módon az Eamex kísérleti akkumulátorai becslések szerint nagyjából tízezer teljes újratöltést viselnek el komolyabb meghibásodás nélkül, szemben a mai maximum ezerrel és átlag 300-zal. Normál használattal kalkulálva a fejlesztő cég szerint az új akkuk nagyjából húsz évig is működőképesek maradhatnak.

A technológiai ipar számára mindenképpen jó hír, hogy a lítiumakkumulátorokban vannak még lehetőségek, mivel az életképes alternatívák megjelenése az évek óta sorra beharangozott felfedezések ellenére egyre csak késik. A különböző cégek szinte minden komolyabb szakkiállításon előállnak egy-egy üzemanyagcellás megoldással, amelyek aztán valamiért mégsem kerülnek sorozatgyártásba. Előbb-utóbb pedig szükség lesz áttörésre ezen a téren, mivel a hordozható készülékek nemcsak, hogy egyre népszerűbbek, de egyúttal egyre energiaigényesebb hardvert és alkalmazásokat is kínálnak.