Tűzforró 10 terás Hitachi HDD-k

Genda Csongor Zoltán, 2010. február 5. 19:23

A Hitachi bemutatott egy olyan lézerhevítésen alapuló technológiát, amelynek segítségével a jelenleginél sokkal nagyobb adatsűrűséget lehet kipréselni a merevlemeztányérokból.

Jelenleg a Perpendicular Recording maximálisan 1 terabit/négyzethüvelyk adatsűrűséget tesz lehetővé, a HAMR névre keresztelt fejlesztés alkalmazása esetén azonban ennek a mennyiségnek akár az ötszörösét is rá lehetne írni ugyanarra a felületre. A Hitachi elképzelése szerint egy 20 nanométeres lézerrel fel kellene forrósítani azt a területet, ahol a fej dolgozik, így csökkentenék a mágneses mező erősségét, ami jelentős tárhely-növekedést eredményezne. A megoldás részleteire nem derült fény az elektronika konszern által kiadott közleményből, ám a vállalat azt állítja, hogy ezzel a módszerrel 10 TByte-ig növelhető a hagyományos merevlemezek kapacitása.

Ha a Hitachinak valóban sikerülne létrehoznia a 10 terás HDD-ket, akkor az nagy áttörést jelentene a mozgóalkatrészes technológián alapuló HDD-t történetében, hiszen jelen pillanatban nagyon kezd eltolódni a felhasználók érdeklődése az SSD-k felé, amik viszont sokkal drágábbak, mint a hagyományos winchesterek.