Trójait terjesztett a hivatalos Firefox AddOn oldal

Genda Csongor Zoltán, 2010. február 6. 11:49

Több ezer internetező gépét fertőzte meg a közelmúltban a Mozilla, ugyanis a Firefox-kiegészítők közé felkerült két olyan bővítmény, amelyek vírusokat tartalmaztak.

A Mozilla hivatalos közleményben adta hírül, hogy a napokban két trójait hordozó AddOn is bekerült a PlugIn-adatbázisukba. A leírásból kiderül, hogy az említett kártevőket a kísérleti részlegre töltötték fel, ám sajnálatos módon az ellenőrző víruskereső nem ismerte fel azokat. A kísérleti oldalon olyan bővítmények találhatók, amelyeket még nem ellenőriztek manuálisan, ezért külön beleegyezést igényel azok telepítése.

A Master Filter nevű alkalmazást hatszázan, a Sothink Web Video Downloadert pedig több mint négy ezren töltötték le, míg az alapítvány munkatársai észrevették a vírusos fájlokat. A szóban forgó kártevőket egy kiegészítő biztonsági szoftver feltelepítése után fedezték fel, és azonnal eltávolították azokat az adatbankból.

A Mozilla azt javasolja a vírusos bővítményeket letöltő felhasználóknak, hogy azonnal töröljék ki azokat, és lehetőleg futtassanak le egy merevlemeztesztet egy az aktuális frissítéseket tartalmazó vírusirtóval.