Canon EOS-550D: Full HD és 18 megapixel belépőszinten

Kiss Ádám Zoltán, 2010. február 8. 18:28

A Canon bejelentette belépőszintű tükörreflexes gépcsaládjának legújabb tagját EOS-550D néven, mely elődjénél nagyobb, az EOS-7D-ével azonos felbontású 18 megapixeles CMOS szenzort kapott.

Az EOS 550D a félprofesszionális DSLR gépekben megtalálható technológiákat és funkciókat vezeti be a vásárlók által kedvelt olcsóbb kategóriába, kompakt, könnyű házába helyezve. Az új fejlesztésű, 18 megapixeles (MP) APS-C CMOS képérzékelő a Canon fejlett DIGIC 4 képfeldolgozójával és a Full HD videófelvételi lehetőséggel a lehetővé teszi, hogy a belépőszintű kategóriában az eddigieknél többet kapjunk pénzünkért. A fényképezőgépben javított zajcsökkentő technológia segíti a minőség megtartását kevés fényben történő felvételkészítéskor. A rendszer 14-bites képfeldolgozása egyenletesebb színárnyalatokat és természetes színeket eredményez. A gyors és precíz élességet az EOS 550D 9-pontos AF rendszerrel éri el, középen egy különösen érzékeny kereszt-típusú ponttal az f/2,8 vagy fényerősebb objektívekhez. Az EOS 550D a gyors, folyamatos felvételeket 3,7 képkocka/másodperc sebességgel készíti.

A Canon a fejlett és professzionális DSLR gépeiben alkalmazott új technológiákat hagyományosan alsóbb kategóriás modelljeibe is beépíti. Az EOS 550D esetében ilyen az iFCL mérőrendszer, amely először az EOS 7D-ben jelent meg. Az EOS sorozatban újdonság az automatikus ISO felső korlátjának beállítási lehetősége, amellyel a felhasználó vezérelheti a képeken megjelenő zaj felső szintjét. A belépő szintű EOS gépek esetében most először állítható be az expozíció kompenzálás plusz vagy mínusz öt fokozatra, illetve az expozíció sorozat két fokozatra, lehetővé téve, hogy ugyanabból a felvételből több verzió is készüljön különböző expozícióval, és jól exponált legyen a kép nehéz megvilágítási körülmények esetén is. Az EOS 550D-ben a 7,7 cm (3,0”) képátlójú, 3:2 képarányú Clear View LCD képernyő 1 040 000 képpontos felbontással keret nélkül jeleníti meg a rögzített kép 100%-át. A tükröződésmentes, vízlepergető bevonat jól láthatóvá teszi a képernyőt nagy fényben és sokféle látószögből is.

Az EOS 550D teljes 1920x1080 képpontos HD felbontással rögzíti a videót, a képfrekvencia 30, 25 és 24 képkocka/másodperc lehet, 720p esetén pedig 60 illetve 50 képkocka/másodperc. Az gép tartalmaz egy 3,5 mm-es sztereó mikrofon aljzatot is, amelybe a videó hangjának jobb minőségű felvételéhez külső mikrofon csatlakoztatható. A felhasználó a pontosabb felvételkészítés érdekében kézzel is beállíthatja az expozíciót, a mélységélességet és a mozgást érzékeltető elmosódás mértékét. A jobb videóminőség eléréséhez függetlenül állítható a világos területek prioritása (HTP) külön a videófelvételhez, anélkül, hogy az állóképek beállítása változna. Ha a téma távoli, az EOS 550D videó- kivágási funkciója a képérzékelő középső, 640x480 képpontos területét használja, amivel kb. hétszeres nagyítást ér el. A gyártó szerint az EOS 550D az első EOS modell, amelyben a videó kivágás nagyobb rugalmasságot biztosít az egyébként túlságosan távoli események felvételéhez.A Canon EOS-550D főbb tulajdonságai:

·    18 megapixeles APS-C CMOS képérzékelő
·    DIGIC 4 processzor, ISO 100-6400 (bővítési lehetőség 12800-ra)
·    Folyamatos sorozatfelvétel: 3,7 képkocka/másodperc
·    Full HD videófelvétel kézi vezérléssel és kiválasztható képfrekvenciával
·    7,7 cm-es (3,0”) képátlójú, 3:2 képarányú Clear View LCD kijelző 1 040 000 képponttal
·    iFCL mérőrendszer, 63-zónás, kettős rétegű mérőérzékelő
·    Gyors vezérlési képernyő a felvételi beállítások változtatásához
·    Expozíció kompenzálás +/-5 fokozatban
·    Legnagyobb automatikus ISO érték megválasztása
·    Külső mikrofon aljzat
·    Videó kivágás funkció
·    Eye-Fi connected funkciókkal együttműködik