Google Street View: szigorúbb szabályozás terve Németországban

MTI Sajtóadatbank, 2010. február 9. 09:01

Szigorúbban szabályozná a Google utcarészleteket és házakat interneten bemutató szolgáltatását a német fogyasztóvédelmi miniszter.

Ilse Aigner már kapcsolatba lépett a belügyminisztériummal, hogy megvizsgálják a lehetséges jogi és törvényváltoztatásra irányuló lépéseket. A Focus című magazinban kifejtett véleménye szerint az eddigi gyakorlat megfordítására lenne szükség, tehát nem a lakosoknak kellene megtiltaniuk személyes adataik nyilvánosságra hozatalát, hanem a Google számára lenne kötelező, hogy előzőleg beszerezze az engedélyeket.

 A Google Street View szolgáltatást a miniszter a "privátszféra több milliószor történő megsértésének" minősítette.

 Sabine Leutheusser-Schnarrenberger igazságügyi miniszter egy hónapja már felvetette az adatvédelmi törvény esetleges szigorítását. Nézete szerint az olyan vitatott szolgáltatások esetében, mint például a Google Earth is, amely madártávlatból mutatja be a Föld felszínét, vidékeit és városait, elengedhetetlen lenne a jogi felülvizsgálat. Aigner üdvözölte, hogy minisztertársa szintén szükségét látja a beavatkozásnak.

 A Google visszautasítja a bírálatot. A cég érvelése szerint az elmúlt több mint egy évben a németországi adatvédelmi hivatalokkal egyeztetve készítették el a fotókat a Street View számára. Az amerikai székhelyű vállalkozás helyi szóvivője, Lena Wagner elmondta, hogy a hatóságok felvetésére például felismerhetetlenné tették az arcokat és a rendszámokat. Ezen kívül minden felhasználónak lehetősége van arra, hogy kifogást emeljen háza képének nyilvánossá tétele ellen. Ezeket a képrészleteket még a bemutatás előtt eltávolítják. Eddig néhány száz tiltakozás érkezett.

 A német városok és községek képei még az idén - az év utolsó harmadban - elérhetővé válnak az interneten. Wagner közlése szerint egyes kisebb körzetek rögzítése még hátravan, de a felvételek – jó idő esetén - már márciusban elkezdődhetnek. A kamerákat 2,5 méteres magasságban állítják fel, így a kerítések és sövények felett is tudnak fotókat készíteni.

 A Franciaország, Nagy-Britannia, Olaszország, Svájc és Hollandia városairól felvett képek már láthatók az interneten.