A Pirate Bay alapítója segítene pénzt szerezni a hasznos webes tartalmak alkotóinak

MTI Sajtóadatbank, 2010. február 15. 11:05

A Pirate Bay egyik alapító tagja olyan vállalkozásba kezd, amelynek segítségével pénzhez juthatnak az online közösség által hasznosnak tartott webes tartalmak.

A Flattr elnevezésű mikrofizetéses rendszer egy olyan állandó havidíjas közösséget jelent, amelynek tagjai minden hónap végén az általuk arra érdemesnek tartott oldalak között osztanák szét a közösség által befizetett összegeket.

A résztvevők között bármilyen weboldalak szerepelhetnek, például egy olyan zenekarnak a honlapja, amelynek szeretik a zenéjét, vagy egy olyan oldal, amely hasznos tanácsokat ad, de akár egy olyan szerző oldala, akinek szívesen olvassák az írásait.

A résztvevő honlapokra felkerül egy Flattr-gomb, ami azokhoz az ikonokhoz hasonlít, amelyekre akkor kell rákattintani, ha a látogató az oldal tartalmát vagy annak egy részét ismerőseivel szeretné megosztani.

"A havonta fizetendő összegek egyenlően kerülnek elosztásra azon honlapok között, amelyek Flattr-gombjaira a hónap során kattintott a felhasználó" - mondta Peter Sunde a BBC hírportálján megjelent beszámolóban.

"Arra akarjuk rávenni az embereket, hogy ne csak tartalmakat, hanem pénzt is osszanak meg egymással. Most azt teszteljük, hogy a rendszer miként működik a valós pénzátutalások formájában" - magyarázta Sunde.

A Flattr minimumösszegét havi 2 euróra (mintegy 545 forintra) tervezik, de a tagok többet is átutalhatnak, ha akarnak.

A rendszer ötletgazdái a működési költségekre a befizetett összegek 10 százalékát kívánják levonni, de abban bíznak, hogy a rendszer beindulásával kevesebb is elég lehet.

"Egy olyan egyszerű, egy kattintással megvalósítható fizetési módot próbáltam kitalálni, ahol mindenki a pénztárcájától függően segíthet azoknak, akiket arra érdemesnek tart" - mondta Sunde.

A Flattr a tervek szerint jövő hónapban indulhat; jelenleg olyan partnereket keresnek, akik az oldalaikon közétett tartalmaik értékesítésére, vagy csak a fenntartási költségeik fedezésére keresnek megoldást.