Megérkezett a Windows Phone 7

Kiss Ádám Zoltán, 2010. február 15. 19:01

A PC-s operációs rendszerek őrségváltása után az egyre fontosabb szektorként számon tartott mobileszközök piacán is valódi újdonsággal állt elő a Microsoft a barcelonai Mobile World Congressen.

A Microsoft a mai napon bemutatta a hivatalosan Windows Phone 7 névre hallgató mobil operációs rendszerét. A Windows Phone 7 nem csupán ráncfelvarrás, valódi változások vannak benne, mint például az Xbox Live és a Zune médialejátszó szolgáltatásainak beleillesztése a program interfészébe.

A Mobile World Congressen Barcelonában bemutatott újdonság a Microsoft mobiltelefonokon eddig elért helyzetét hivatott javítani. Az igazság szerint erre szükség is van, mivel a piaci részesedés jelenleg mindössze 9 százalék, ami mindössze a negyedik helyre jó a Symbian, a Rim (Blackberry) és az Apple iPhone OS-e mögött. Az előd, a Windows Mobile 6.5 a tavalyi év októberében jelent meg, és olyannyira nem lett átütő siker, hogy egyes elemzők szerint mind ezzel, mind a 6-os változattal piacot veszített a Microsoft. Érthető tehát, hogy óriásiak az elvárások a Windows Phone 7-tel szemben, és a szoftver valóban új megközelítést próbál ki. A korábbi vélt, vagy inkább bebeszélt Windows-előnyök erőltetése helyett a szoftver kis játékgépet és médialejátszót csinál telefonunkból, valamint számos élő cella helyezhető el a kijelzőn, melyek például közösségi oldalakra mutatnak, és azonnal értesítenek a legfrissebb változásokról, hírekről, ismerősökről.



A Microsoft jelen levő szakemberei is azt emelték ki, hogy ezúttal valóban azt figyelték meg, mi a legfontosabb a mai felhasználóknak, és próbáltak igényeikhez szabni egy teljesen új megoldásokat is felvonultató mobil operációs rendszert.