Morgan Stanley laboratórium a Műegyetemen

Kovács Attila, 2010. február 16. 18:22

"BME-Morgan Stanley eredmények a technikai és az algoritmikus kereskedés területén" címmel tájékoztatóval egybekötött Morgan Stanley laboratórium-átadást tartottak február 16-án a Műegyetem informatikai épületében.

A BME-n folyó pénzügyi informatikai kutatások központja a világon az egyik vezető pénzügyi szolgáltatójaként ismert amerikai Morgan Stanley támogatásával 2009-ben létrejött Pénzügyi Informatikai Innovációs Központ. Az együttműködés új állomása egy Morgan Stanley kutató laboratórium megnyitása a BME Villamosmérnöki és Informatikai Karon (VIK).

Az átadáson megjelent és megnyitót tartott David Legg, a Morgan Stanley ügyvezető igazgatója. Az egyetem részéről Péceli Gábor rektor méltatta az innovatív kutatások és fejlesztések színteréül szolgáló új laboratórium megnyitást. A laboratóriumban az algoritmikus kereskedés területén már elért eredmények továbbfejlesztése, illetve a technikai kereskedésre vonatkozó új kutatások folynak. A projektek arra irányulnak, hogyan lehet optimális kereskedési stratégiákat kifejleszteni idősorok megfigyelése alapján, mesterséges intelligencia segítségével. Mivel a kereskedési tranzakciók lebonyolítása nagyon időérzékeny, ezért az idevágó kutatások a matematikai és algoritmikus háttér mellett valós idejű szoftverprogramok és hardver architektúrák fejlesztését is maguk után vonják. Így az elméleti eredmények innovatív, gyakorlati módszerekké alakulnak, támaszkodva a BME VIK tudományos és műszaki potenciáljára.

A Morgan Stanley Laboratórium néhány jellemzője: