MeeGo: összeolvad a Nokia Maemo és az Intel Moblin platformja

Milkovits Gábor, 2010. február 17. 08:06

A Nokia és az Intel a barcelonai Mobil Világkongresszuson (MWC) bejelentették, hogy MeeGo néven egységes mobilplatformot hoznak létre a mobilcég Maemo és a csipgyártó Moblin operációs rendszereiből.

Az egységesítés technikailag nem okoz nagy nehézséget, mivel mindkét platform Linux-alapú. Mivel azonban a Nokia mobiljaiban ARM, az Intel által favorizált tablet gépekben pedig a gyártó CPU-i működnek, a rajtuk futó alkalmazások is különbözőek lesznek, emiatt pedig közös alkalmazásbolt helyett külön-külön az Ovi Store-ból, illetve az Intel AppUp Center-ből lehet majd őket letölteni. A két cég még tavaly júniusban kötött stratégiai együttműködési megállapodást, amelynek kapcsán sokan arra következtettek, hogy hamarosan Intel processzoros Nokia mobilkészülékek jelenhetnek meg a piacon. Ezt most se nem cáfolták, se nem erősítették meg, habár elemzők még mindig valószínűnek tartják a lépést.

John Strand, a Strand Consult elemző cég vezető tanácsadója a hír kapcsán azt nyilatkozta a Reuters-nek, hogy a lépést nyilvánvalóan a mobilplatformok egyre élesebb versenye ösztönözte. A talpon maradás egyik fő feltétele ugyanis a kiélezett piacon az lehet, ha minél több készülékre telepítenek egy platformot. A sikerhez ugyanakkor Strand szerint továbbra is elengedhetetlenek a versenyképes készülékek és alkalmazások. A MeeGo ugyanakkor korántsem jelenti azt, hogy a Nokia lemondana a Symbian-ról, amelyet ráadásul éppen most tett teljes mértékben nyílt forráskódúvá, gyökeresen megújítva ezzel az operációs rendszert. A MeeGo a tervek szerint a mobilcég kézi számítógép-jellegű üzleti okostelefonjain fut majd, míg a legtöbb mobil platformja továbbra is a megújult Symbian lesz. Az Intel elsősorban kisméretű, kézi érintésvezérelt tablet PC-kre telepítené a MeeGo-t a jövőben.