Külföldi alapítású cégek az elektronikai termékek kínai exportjának 70 százaléka mögött

MTI Sajtóadatbank, 2010. február 17. 11:04

A gépi berendezések, elektronikai és elektromos termékek kínai exportjának 70 százaléka mögött külföldi alapítású cégek vannak - derül ki a kínai fővámhivatal honlapján frissen közzé tett dokumentumból.

A külföldi alapítású vállalatok exportjának értéke ezen a területen 2009-ben meghaladta a 494 milliárd dollárt, ami az ebbe a kategóriába tartozó teljes kínai kivitelnek a 69,3 százaléka.

Az ország tavaly 713 milliárd dollár értékben exportált gépi berendezéseket, elektronikai és elektromos árucikkeket, ami 13,4 százalékos csökkenést fejez ki az azt megelőző évhez képest. A kivitel értéke ugyanakkor 59,3 százalékkal járult hozzá Kína teljes 2009. évi exportjához.

A jelentés szerint az export termékek túlnyomó többségénél a feldolgozást, vagy összeszerelést végezték Kínában. A szárazföldi Kínában készült cikkek három legnagyobb célállomása tavaly az Európai Unió, az Egyesült Államok és Hongkong volt.

Kína tavaly 1200 ezer milliárd dollár értékben exportált, 18 százalékkal kevesebbet, mint 2008-ban, de ez elég volt ahhoz, hogy a nemzetközi pénzügyi válság időszakában megelőzze a világ eddig legnagyobb exportőrét, Németországot.