SIM kártya CPU-val, Android szoftverrel és memóriával

Milkovits Gábor, 2010. február 18. 19:51

A dél-koreai SK Telecom egy olyan mobiltelefonos SIM kártya tanulmányt mutatott be, amely egy CPU-t, Android operációs rendszert és 1 GB memóriát integrál.

A mobilcég a prototípussal azt kívánja demonstrálni, hogy a jövőben milyen egyszerűen átvihetők lesznek a felhasználók saját profiljai és alkalmazásai egyik készülékről a másikra. A SIM támogatja az USB 2.0 kezelőfelületet is, vagyis nemcsak mobilkészülékek, hanem PC és mobileszközök között is lehetséges lesz az ilyen típusú átjárhatóság, emellett pedig billentyűzetet vagy más perifériát is lehet csatlakoztatni a SIM-et befogadó készülékekhez. A mobilcégek régóta dolgoznak olyan fejlesztéseken, amelyek révén, a miniatürizálás segítségével, a legkülönfélébb megoldásokat integrálhatják a szabványos méretű SIM kártyákba.

Az SK Telecom nem tervezi a kísérleti eszköz sorozatgyártását, amely egyelőre csak demonstratív célokat szolgál. Kevésbé ambiciózus fejlesztések viszont hamarosan forgalomba kerülhetnek: ilyen például a Sagem és a Telefonica közös fejlesztésű SIM-je, amelyen WiFi modul is található.