A közösségi hálók rendszere az internetes bűnözők új játszótere

forrás Prim Online, 2010. február 19. 07:53

A Cisco 2009-es évről kiadott éves biztonsági jelentése rávilágít a közösségi média – különösen a közösségi hálózatok – és a hálózatbiztonság összefüggéseire, továbbá arra, hogy a cyberbűnözők előtt megnyíló lehetőségek sokkal inkább a felhasználóktól, mintsem a technológiától függnek. Az éves biztonsági jelentés kitér a számítófelhők, a spamek és az egyéb nemzetközi cyberbűnözői tevékenységek legfőbb tendenciáira.

A közösségi média 2009-ben robbanásszerű fejlődésen ment keresztül. Egyetlen év alatt csak a Facebook a háromszorosára, azaz 350 millióra növelte aktív felhasználóinak számát. A közösségi hálók térnyerése várhatóan 2010-ben is tovább folytatódik, mivel egyre több szervezet ismeri fel a bennük rejlő óriási üzleti lehetőségeket. A közösségi hálózatok nagyon gyorsan az internetes bűnözők valóságos játszóterévé váltak, mivel az ilyen oldalak tagjai túlzott bizalmat helyeznek a közösség többi tagjába, és gyakran nem teszik meg azokat a minimálisan szükséges óvintézkedéseket sem, amelyekkel megelőzhető lenne a rosszindulatú programok és a számítógépvírusok terjedése.

A Cisco éves biztonsági jelentése további részletekkel szolgál arról, hogy milyen veszélyt jelent a hálózatbiztonságra, ha a kisebb jelentőségű fenyegetések, a nem megfelelő felhasználói viselkedés és az elavult biztonsági szoftverek egyszerre jelennek meg egyazon hálózatban.

A Cisco 2009-es éves biztonsági jelentésének főbb megállapításai:


A 2009-es „Cisco Cybercrime Showcase”díj

Az idén első alkalommal kiosztott elismeréssel a Cisco azoknak a biztonsági szakembereknek a munkáját ismeri el, akik tartják a frontot az internetes bűnözéssel szemben. A díjjal egyben olyan támadásokra is fel kívánták hívni a figyelmet, amelyek 2009-ben jelentős problémákat okoztak az internethasználók körében: