Kétmillió dollárral támogatja a Google a Wikipédiát

MTI Sajtóadatbank, 2010. február 19. 09:43

A világ legjövedelmezőbb internetes vállalatának számító Google kétmillió dollárral (mintegy 400 millió forintnyi összeggel) támogatja a világ legolvasottabb szabad enciklopédiáját, a Wikipédiát.

Az online lexikont fenntartó Wikimédia Alapítvány hat hónapja az eBay alapítójától, Pierre Omidyartól kapott ugyancsak kétmillió dollárt.

A Google-től befolyt összeggel a Wikipédia túl is szárnyalja a júniusig tartó üzleti évére kitűzött 10,6 millió dollárnyi bevételt, amely korábban kissé ambiciózusnak is tűnhetett, mert több mint 20 százalékkal haladta meg az előző évi 8,7 millió dolláros költségvetést.

Az internet legnépszerűbb, mintegy 270 nyelven elérhető enciklopédiája már 14 millió címszó felett jár, amelyeket közel 100 ezer, fizetés nélküli közreműködő hozott létre.

A jelenlegi üzleti évben több mint 240 ezer egyéni adományozó járult hozzá a Wikipédia működéséhez, jórészt kisebb összegekkel. Az anyagi támogatásokkal az enciklopédiának sikerült úgy fejlődnie, hogy továbbra is ingyenes maradhatott az olvasók számára.

A San Franciscó-i székhelyű Wikimédia Alapítvány a bevételekből 9,4 millió dollárt kíván ebben az évben elkölteni, elsősorban a több mint 30 fős személyzetének fizetésére, illetve a második legnagyobb kiadási tételre, weboldalainak fenntartására.

A Google december végén elért 24 milliárd dolláros (4,81 billió forintos) bevétele mellett a Wikipédiának szánt támogatás csak alamizsnának tűnhet. Azonban a keresőmotorjáról híressé vált informatikai vállalat bevételeinek jelentős része a keresési eredmények mellett megjelenő hirdetésekből folyik be, a keresések között pedig gyakoriak azok a találatok, amelyek a Wikipédiára irányítják felhasználókat.