Kínai egyetemről és középiskolából indultak a Google elleni támadások

Milkovits Gábor, 2010. február 20. 16:00

A New York Times (NYT) értesülése szerint a Google és más amerikai vállalatok ellen tavaly decemberben intézett cyber-támadások egy kínai egyetemről, illetve egy katonai középiskolából indultak ki.

A neves amerikai lap állítólag a Google által kezdeményezett nyomozás bennfenteseitől szerezte információit, amelyeket Jill Hazelbaker, a cég illetékese egyelőre nem kommentált. A támadások egyik kiindulópontja állítólag a Sanghaj-i Jiaotong Egyetem, míg a másik a Lanxiang Szakiskola, amely szoros szálakkal kötődik a Kínai Néphadsereghez. Utóbbi iskoláról úgy tudják, hogy egy olyan informatika tanulócsoportjához köthetőek a támadások, amelynek ukrán származású tanára van. A kínai iskolák, illetve hivatalos szervek egyelőre szintén hallgatnak az ügyben.

A decemberi összehangolt cyber-támadások, amelyek az Internet Explorer böngésző egyik biztonsági rését használták ki, a Google mellett még vagy 20 neves amerikai vállalatot és közintézményt vettek célba. A keresőóriás szakemberei szerint az elsődleges célpontok olyan kínai felhasználók Gmail postafiókjai voltak, akik nem értenek egyet az országban uralkodó rendszer ideológiájával és tevékenységével. A támadásokat az amerikai kormányzat is elítélte.