Jön a sokböngészős Windows 7

Milkovits Gábor, 2010. február 20. 17:13

A Microsoft bejelentette, hogy a jövő héttől nyilvánosan teszteli, március elején pedig hivatalosan is kibocsátja Európában a Windows 7 operációs rendszernek azt a funkcióját, amely a böngészők terén alapbeállításként választási lehetőséget ad a felhasználóknak.

A szoftveróriás a rivális böngészőfejlesztő cégek és az Európai Bizottság (EB) nyomására, hosszas tárgyalások után tavaly december elején jelentette be, hogy a jövőben teljesen semleges módon, azaz még a korábban tervezett abc-sorrendet is mellőzve kínál lehetőséget a Windows 7-felhasználónak arra, hogy milyen böngészőprogramot választanak. Korábban az EB az akkor még zajló trösztellenes eljárás részeként gyakorolt nyomást ez ügyben a Microsoftra, és a sokéves jogi huzavona lezárását is végül az hozta meg, hogy a szoftvercég ezen a téren is beadta a derekát.

A böngészőválasztó ablak konkrét kinézete egyelőre nem ismert, de a mostani bejelentés alapján valószínűleg hamarosan kiderül. A nyilvános tesztelés formáját sem közölte még a Microsoft, így nem tudni, hogy a béta verziót bárki letöltheti-e majd a jövő héten, vagy pedig kiválasztott felhasználókhoz fogják csak eljuttatni. A kiinduló ablakban az IE mellett a Chrome, a Firefox, az Opera és a Safari lesz kiválasztható: az Explorer jelenleg 45,5, a Firefox 39,2, a Chrome 6,3, az Opera 4,3, a Safari pedig 3,7 százalékos felhasználói részesedéssel bír Európában.