Áramforgalmazási jogot szerzett a Google

Milkovits Gábor, 2010. február 21. 18:08

Az amerikai energiaügyi hatóság (FERC) engedélyezte a Google számára, hogy közvetlenül a nagykereskedőktől vásárolja az elektromos áramot, illetve akár tovább is adja azt a piacon.

Természetesen nem arról van szó, hogy a keresőóriás be óhajtana szállni az energiabizniszbe, csupán az engedély révén jóval olcsóbban juthat hozzá az elektronos áramhoz, mint eddig. Márpedig ez igen fontos lehet a világ egyik legnagyobb adattároló és -kezelő szerverparkját üzemeltető vállalat számára. Az amerikai energiaügyi minisztérium adatai szerint az infokommunikációs technológiai ágazat éves szinten nagyjából 120 milliárd kilowatt energiát használ föl. Ez az amerikai áramfogyasztás 3 százaléka, ami elsőre talán nem tűnik soknak. Ám az adatközpont-ágazat rohamos növekedése olyan tempót diktál, hogy a minisztérium becslése alapján évente két új nagyteljesítményű erőmű építésére lesz szükség csak ahhoz, hogy kiszolgálják a szektor energia-igényét.

Nem a Google az első kívülálló cég Amerikában, amely hasonló jogosítványt szerez a FERC-től azért, hogy gazdaságosabban kezelhesse áramfelhasználását: ilyennel rendelkezik például az egész országot behálózó Walmart kiskereskedelmi üzletlánc is.