CPU-tehermentesítés Firefox-túlterhelésnél

Genda Csongor Zoltán, 2010. február 22. 06:56

Számos felhasználónak okoz gondot a Firefox túlzott processzorigénye. Ezt a problémát azonban pillanatok alatt meg lehet oldani, nézzük csak, hogyan!

A Windows Task Managerben megfigyelhetjük, hogy milyen programok futnak, és azok mennyi memóriát használnak, valamint az is látható, hogy azok milyen szinten terhelik le a processzort. A Mozilla böngészője azonban bizonyos esetekben indokolatlanul sokat lefoglal mind a CPU erejéből, mind pedig a memóriából, ez pedig a rendszer lelassulásához, sőt némelykor akár fagyáshoz is vezethet.

Ha utánaolvasunk a jelenségnek a világhálón, akkor rádöbbenünk, hogy számos internetezőtársunknak gyűlt még meg a baja az erőforrás-igényes Firefoxszal, sokan még egy 2 GHz-s Dual Core-ral is 100%-os terhelést mértek.

A CPU-rendellenességre egy egyszerű, de rendkívül hatékony megoldást kínálnak a panaszkodó fórumozók; először is érdemes telepíteni az úgynevezett FlashBlock névre keresztelt bővítményt, mely kiegészítő blokkolja a flashes elemek automatikus betöltődését. A második lépés pedig a Java funkció kikapcsolása, amit úgy tudunk megtenni, hogy az Eszközök menüpontból lehívjuk a Beállításokat, itt kiválasztjuk a Tartalom fület, és a megjelenő ablakban egy kattintással blokkoljuk a Javát, majd megnyomjuk az OK gombot.

A CPU-tehermentesítés lépéseit felsoroló leírást itt találják olvasóink.

Holnapi cikkünkben azt is megosztjuk olvasóinkkal, hogy milyen pluginok telepítésével csökkenthető a tűzróka túlzott memóriaigénye.