Az internet fokozottabb ellenőrzését szorgalmazza egy kínai tábornok

MTI Sajtóadatbank, 2010. február 23. 08:15

Kínának lépést kell tartania más nagyhatalmakkal az illegális online információgyűjtés és az internetes támadások elleni küzdelemben - vélekedik egy most megjelent írásában a kínai hadsereg tábornoka, aki szerint a harchoz új országos szervezeti keretekre van szükség.

"Az internet egy új - a nemzetbiztonságot érintő - lőpor nélküli harctér lett" - írja a központi pártiskola folyóiratának februári számában Huang Jong-jin (Huang Yongyin). "Bűnözők és ellenséges erők itthon és külföldön egyre intenzívebben használják az internetet bűncselekmények elkövetéséhez, bomlasztáshoz, ellenséges beszivárgáshoz, reakciós propagandához és más szabotázsakciókhoz" - áll a cikkben.

 A szerző álláspontja szerint a kormánynak meg kell erősítenie jelenleg korlátozott befolyásolási képességét az interneten, szembe kell néznie a problémákkal, s lépnie kell - lehetőleg az országos szintű adminisztratív irányítás eszközeivel. Huangnak az a véleménye, hogy Kínának csökkentenie kell függőségét a külföldi technológiától, mivel azok által kiszolgáltatottá válik a "határon túli ellenséges erők támadásainak".

 Kínában az utóbbi időben - a Google-ügy kapcsán, de attól függetlenül is - egyre több szó esik az internetes bűnözésről, a hackertámadások veszélyeiről. Kínai szakemberek, politikusok úgy vélik, az informatikai rendszerek sebezhetősége egyre nagyobb veszélyt hordoz magában.

 Kínában nemcsak az egyre képzettebb belföldi támadóktól és a szabad véleménynyilvánítástól tartanak, hanem a nyilvánosságot nem kapó esetek mögött megbúvó, ismeretlen kilétű behatolók illegális adatgyűjtésétől, valamint a világhálót uszításra, rendszer- és államellenes megmozdulások szervezésére felhasználni próbáló – most is hangsúlyozott - "ellenséges erőktől" is.