Hogyan csillapítsuk Firefoxunk mérhetetlen RAM-éhségét?

Genda Csongor Zoltán, 2010. február 23. 18:19

Számos felhasználó panaszkodik a Mozilla böngésző túlzott RAM-igénye miatt. Ez a probléma azonban orvosolható néhány beállításváltoztatással. Lássuk, hogyan!

Tegnapi cikkünkben azt részleteztük, hogy hogyan minimalizálhatjuk a tűzróka CPU-felhasználását, most pedig bemutatjuk, milyen módszerekkel csökkenthetjük felére a szoftver RAM-éhségét. A fórumoldalakon nem ritkák az olyan bejegyzések, amelyekben az olvasható, hogy az alternatív böngésző akár 5-600 RAM-ot is felemészthet az erőforrásból, ez többnyire akkor fordulhat elő, ha számos PlugIn-t installáltak a felhasználók, és egyszerre több fület is megnyitottak. Létezik viszont megoldás a problémára, a két legelterjedtebb trükk a memóriakezelési beállítások megváltoztatását célozza meg.
Elsőként írjuk be a címsorba a következő parancsot; about:config, majd nyomjunk Entert. Ekkor megjelenik egy biztonsági felhívás, amely megígérteti velünk, hogy óvatosak leszünk. Ha ezen is túl vagyunk, akkor kattintsunk az egérrel a szűrő mezőbe, és írjuk be a következő parancssort: browser.cache.memory.enable, majd nyomjuk meg ismét az Entert. Bizonyosodjuk meg afelől, hogy az Érték True-ra van állítva. Ezután jobb klikk az üres mezőbe, válasszuk ki az Új menüpont alól az Egész-et, és a bevillanó ablakba írjuk be ismét ezt; browser.cache.memory.capacity, majd nyomjuk meg az OK gombot. Az újonnan felugró ablakba írjunk 4096-ot, ha számítógépünkben 256 MByte RAM van, és 8192-t, ha 512 MByte RAM dolgozik a PC-ben, majd ismét nyomjuk meg az OK-t. A második trükk alkalmazásához szintén le kell hívnunk az about:config-ot. Ha ezt megtettük, akkor az üres mezőbe kattintva, az Új menüpont alól válasszuk ki a Logikai elemet, s a megjelenő ablakba írjuk be a következő parancsot; config.trim_on_minimize, majd nyomjuk meg az OK-t. Az újfent bevillanó ablakban válasszuk ki alapértelmezettként a True-t, és klikkeljünk az OK-ra. Mindkét esetben restartolnunk kell a Firefox-ot, hogy a szoftver értelmezze az új beállításokat.
Az illusztrációval tűzdelt angol nyelvű tájékoztatóért látogassanak el a következő oldalra, és olvassák el az 5-ös és 6-os pontokat: http://www.zolved.com/synapse/view_content/24939/How_to_reduce_the_memory_usage_on_Firefox