Bankkártya-elfogadást ösztönző, hazai MasterCard kampány

Kovács Attila, 2010. február 25. 12:49

Február 24-én Budapesten,a Műcsarnokban tartott sajtótájékoztatót Gauder Milán, a MasterCard Europe Magyarországért, Szlovéniáért és Horvátországért felelős üzleti igazgatója. Az esemény apropója az volt, hogy sikeresen lezárult a MasterCard másfél éve indított, országos kártyaelfogadást ösztönző kampánya, melynek köszönhetően jelentősen növekedett a bankkártyát elfogadó üzletek száma Magyarországon, és a kártyaelfogadó bankok 3.900 új üzletben tették lehetővé a kártyaelfogadást a MasterCard programjának köszönhetően.

Gauder szerint a ÍmasterCard büszke az eredményre, hiszen a kitűzött célt nagy részben olyan kisméretű, nem budapesti üzletekben sikerült elérnünk, ahol mérsékeltebb a forgalom, és eddig nem volt adott a kártyahasználat lehetősége. Ráadásul a kampány oroszlánrésze a világgazdasági válság mélypontjára esett, ami ugyancsak nehezítette a kereskedők meggyőzését.

A kampány indításakor mintegy 30 ezer üzletben lehetett kártyával fizetni Magyarországon, ma viszont a Magyar Nemzeti Bank 2009. június 30-i adatai szerint 39 ezer elfogadóhely működik, vagyis a teljes növekedés mintegy 30%-os volt nem egészen egy év alatt. A kártyaelfogadói hálózat tehát képes volt – a korábbi évekhez hasonlóan – 10-20% közötti „önálló” növekedést elérni, mely a MasterCard kampányának köszönhetően további 10-15%-kal erősödött. 

Jelenleg is tart a 2008-ban elkezdődött program nyomon követése. Azok a kereskedők, akik a program során csatlakoztak az elfogadók táborába, további támogatásban részesülnek. Amennyiben a boltban a bizonyítani tudják a MasterCard és/vagy Maestro kártyákkal történt fizetést, a MasterCard az üzletet további eladáshelyi kommunikációs anyagokkal és ajándékkal segíti, szükség esetén pedig hasznos tanácsokkal támogatja az elfogadás menetét. Gauder Milán kiemelte: a kártyás műveletek terjedése nem csak a gyors, biztonságos és kényelmes fizetést teszi lehetővé az ország minél több pontján, de olyan közérdekű célokat is hatékonyan szolgál, mint a szürkegazdaság fehérítése, a készpénzállomány csökkentése, illetve a már világszerte több helyen jól  működő érintésnélküli plasztiklapok, vagy a szociális kártyák használata. a tákékoztatón hallott néhány további információ.
- 25 hazai városban 65200 olyan bolt címét és adatait gyűjtötték össze, ahol eddig nem volt kártyaelfogadás,
- a program eredményeként a bankok országosan 3878 új szerződést kötöttek (ebből majdnem 1000 új bolt budapesti), leginkább kisebb üzletekkel, kereskedelmi egységekkel
- a 10 millió forint alatti éves árbevételt realizáló új boltok az összes bekötések 39 százalékát teszik kis; a 10-20 millió forint közötti árbevételt realizáló új bankkártyát elfogadó boltok százalékos aránya 27 százalék;
- az új bekötött boltok 56 százalékánál a vevők hívták fela boltosok figyelmét a bekötés fontosságára, előnyeire;
- az újjonnan bekötött üzletek 79 százaléka pozitív tapasztalatokról számolt be;
- a Mastercard a jövőben bekötési ajánlatát a most figyelembe vett 25 városon túli városokra, településekre is kiterjeszti.

További információ:
www.mastercardworldwide.com