15 évet kapott a Facebook-on zsaroló teenager

Genda Csongor Zoltán, 2010. február 25. 19:27

Egy 19 éves amerikai fiatalembert 15 év szabadságvesztésre ítélt a fölötte ítélkező bíróság, mivel az egy hamis FaceBook-os profilon keresztül megzsarolta, és szexuálisan zaklatta kiskorú iskolatársait.

Az esküdtszék meglehetősen szigorú ítéletet hozott Anthony Stancl ügyében, mivel bűnösnek találták őt pedofilia vádjában. A fiatalember létrehozott egy hamis FaceBook fiókot, vonzó iskolás lánynak adta ki magát, és levélben megkereste diáktársait, hogy meztelen fotókat és szexuális tartalmú videókat csaljon ki azokból. Az így megszerzett képanyagokat aztán arra használta, hogy megzsarolja gyanútlan áldozatait, és nemi aktusra kényszerítse azokat. Stancl megfenyegette kollégáit, hogy feltölti a legnépszerűbb közösségi oldalakra az inkriminált fotókat, ha azok nem kezdeményeznek vele nemi kapcsolatot. A pedofil zaklató videófelvételeket is készített arról, ahogyan megszégyenítette a kiskorú iskolásfiúkat, amiket aztán a rendőrség munkatársai megtaláltak annak számítógépén és mobiltelefonján. Stancl hét áldozata tanúskodott a bíróságon, az esküdtszék pedig a terhelő bizonyítékok ismeretében 15 évet szabott ki a zaklatóra, aki rezzenéstelen arccal vette tudomásul a súlyos ítéletet.
A mostani eset ismét rávilágít a közösségi hálózatok azon veszélyeire, hogy saját identitását elrejtve bárki regisztrálhat az ilyen oldalakra, és visszaélhet mások bizalmával.