XP-n fut az Olimpia

Milkovits Gábor, 2010. február 26. 07:12

A Microsoft számára jó hír, hogy a Vancouver-i XXI. Téli Olimpiai Játékok informatikai hátterét biztosító PC-ken Windows operációs rendszer fut, annak azonban már kevésbé örülhetnek, hogy a szoftver a 7 vagy a Vista helyett a jó öreg XP.

Mindenképpen az Olimpia konzervatív mivoltát tükrözi, hogy egy olyan operációs rendszert választottak a 2010-es játékokhoz, amelyet még a 2002-es Salt Lake City esemény előtt hoztak forgalomba. Todd Olson, a technológiai háttér biztosításával megbízott Acer Vancouver-i illetékese a sajtónak elmondta, hogy az Olimpiát szervező VANOC bizottság, illetve a technológiai ügyekért felelős Atos Origin kifejezetten az XP telepítését kérte tőlük. Ennek oka valószínűleg az, hogy a Windows 7 még viszonylag friss, a Vistát pedig a vállalatok, valamint a különféle állami és civil szervezetek nem igazán kedvelik, a szoftver viszonylag nagy rendszerigénye miatt.

Az Atos Origin elsődleges elvárása az volt az Acer felé, hogy a Vancouver-i játékok lebonyolítása informatikai szempontból zökkenőmentes legyen. Ennek Olson szerint maximálisan sikerült eleget tenni, a legkomolyabb malőr eddig az volt a Téli Olimpia folyamán, amikor egyik dolgozójuk a szurkolás hevében ráöntötte laptopjára a levesét, a számítógépben azonban nem esett komolyabb kár. Az Olimpia egyébként jó reklám az Acer számára, amely közelmúltbeli sikeres piaci terjeszkedése ellenére korántsem olyan közismert márka Észak-Amerikában, mint a Hewlett-Packard, vagy a Dell.