Csökkentette negyedik negyedéves veszteségét a Deutsche Telekom

MTI Sajtóadatbank, 2010. február 26. 06:11

A szélessávú internet, vezetékes telefon és mobiltelefon szolgáltatásokat nyújtó Deutsche Telekom (DT) csökkentette veszteségét a tavalyi negyedik negyedévben mobil-előfizetők számának növekedésének köszönhetően az Egyesült Államokban és mérsékelte a vezetékes telefon előfizetések számának csökkenési ütemét is belföldi piacán, Németországban.

Negyedik negyedévi vesztesége 3 millió euró lett az előző év negyedik negyedévi 730 millió euróval.
 Bevétele fél százalékot meghaladó mértékben emelkedett a negyedik negyedévben 16,2 milliárd euróra, tükrözve belföldi piacának kedvező fejleményeit.
 A DT éves adózott eredménye 353 millió euró lett, 76 százalékkal alacsonyabb a 2008-as 1,5 milliárdnál. Érékesítési árbevétele 5 százalékkal 64,6 milliárd euróra emelkedett 61,6 milliárdról.

 Az idei évre vonatkozó adózás előtti eredmény előrejelzését 20 milliárd euró körülire mérsékelte a korábbi 20,7 milliárdról. A konszern költségcsökkentési programjának folytatásával 2012-ig 4,2 milliárd eurót kíván lefaragni kiadásaiból. 2006 óta a DT már 5,9 milliárd euróval csökkentette kiadásait.

 A DT részvényenként legalább 70 eurócent osztalék kifizetése mellett kötelezte el magát 2012-ig. Az idén részvényenként 78 eurócentes osztalék kifizetésére tesz javaslatot a vezetőség a közgyűlésnek. A DT évente 3,4 milliárd eurót fordít osztalékfizetésre 2012-ig.

 Németországban a bevétel 3,7 százalékkal 25,4 milliárd euróra csökkent. A vezetékes telefon előfizetések csökkenését ellentételezte a T-Mobile mobiltelefon-szolgáltatónál elért növekedés. Emelkedett a szélessávú internet előfizetések és az internetes tévé szolgáltatás előfizetések száma is.

 Egyesült Államokbeli érdekeltségénél csökkent a bevétel, de emelkedett az előfizetők száma és bővült a szélessávú internet-hálózat is. A T-Mobile USA erős versenynek volt kitéve a Verizon, az AT&T és a Sprint részéről. Bevétele 1,6 százalékkal 21,5 milliárd euróra, adózás előtti eredménye 4,5 százalékkal 5,9 milliárd euróra csökkent. Előfizetői száma egymillióval 33,8 millióra emelkedett, ebből a negyedik negyedévben 371 ezerrel.

 A görög pénzügyi válság helyi érdekeltsége, a Hellenic Telecommunications Organization SA (OTE) révén 500 millió euró veszteséget okozott a DT-nek. Az OTE konszolidálása 5,4 milliárd euróval járult hozzá negyedéves forgalmához és 2 milliárd euróval adózás előtti eredményéhez. Az érdekeltség tőkeértékének 30 százalékát azonban a pénzügyi válság miatt le kellett írnia a német anyavállalatnak.