A Microsoft bemutatta az első gyártásra kész WinMo 7 telefont

Milkovits Gábor, 2010. március 1. 15:24

A Microsoft egy szakmai premieren bemutatta az első olyan sorozatgyártásra kész mobiltelefont, amelyen a következő generációs Windows Mobile 7 operációs rendszer fut.

Az LG által gyártott, egyelőre névtelen készülék egy nagyméretű érintőkijelzős modell, oldalt kicsúsztatható teljes billentyűzettel. A mobil a Microsoft által a Windows Mobile 7-hez kitűzött irányelveknek megfelelően minimum 800x400-as érintőkijelzővel, 600 MHz-es, vagy gyorsabb processzorral, illetve három fő kezelőgombbal rendelkezik. Emellett annyit lehet még tudni róla, hogy 5 megapixeles kamerával van felszerelve. Magáról a Windows Mobile 7-ről, illetve a szoftver kezelőfelületéről annyi új derült most ki, hogy az alkalmazáslista – legalábbis egyelőre – egy oszlopot tartalmaz, ahonnan egyenként át lehet helyezni a kiválasztottakat a paneles kezdőképernyőn lévő Start menübe. Aaron Woodman, a Microsoft illetékese azt is megerősítette, hogy egyes alkalmazások, például a zenelejátszó, valóban párhuzamosan is futtathatók lesznek másokkal, arra azonban nem tért ki, hogy ez igaz-e a külsős szoftverek esetében is. Egyelőre az is nyitott kérdés, hogy a mostani újabb Windows Mobile 6.5 készülékek rendszere frissíthető lesz-e az újabb szoftverre.



Az új Windows okostelefonos platformon nagyon is sok múlik a Microsoft számára. Miután a cég jó egy évtizede nemigen frissített mobilszoftverén, az olyan újítók, mint az Apple iPhone, vagy a Google Android jócskán elhúztak mellette: a cég piaci részesedése 2008 és 2009 között 13,9-ről 8,8 százalékra esett vissza az ágazatban. Ennek fő oka az, hogy az okostelefonok az árcsökkenés miatt ma már nemcsak az üzleti felhasználók számára vonzóak, ehhez pedig a hardvernek és a szoftvernek is alkalmazkodni kell: a mai sláger az érintőkijelzős, internetközpontú, multimédiás mobil. A várhatóan karácsonyra érkező, Silverlight-alapú Windows Mobile 7 is ezeknek az igényeknek igyekszik megfelelni, kérdés persze, hogy a gyártók mennyire lesznek hajlandóak továbbra is licencdíjat fizetni a Microsoftnak, miközben a többi platform használata ingyenes.