JaegerMonkey: Újabb JavaScript gyorsítás a Firefoxon

Milkovits Gábor, 2010. március 2. 08:24

A Mozilla egy olyan újítást fejleszt JaegerMonkey néven, amely a társaság reményei szerint pótolni fogja az amúgy szupergyorsnak kikiáltott TraceMonkey javaScript motor hiányosságait.

David Anderson, a Mozilla egyik fejlesztő programozója blogbejegyzésében kifejti, hogy kiderült, a tavaly júniusban a Firefox 3.5-tel kiadott TraceMonkey nem működik minden helyzetben kifogástalanul. Akadnak ugyanis olyan Java kódok, amelyeket nem tud kezelni – ez a sebesség ára -, és ilyenkor a Firefox egy régebbi megoldással próbálja ezeket beolvasni. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy egyes oldalak vagy webes alkalmazások olyan sebességgel töltenek be, mint a böngésző három-négy évvel ezelőtti verzióin. Anderson szerint ez mindenképpen megengedhetetlen, így ennek a helyzetnek a megoldására kezdték el fejleszteni a JaegerMonkey-t.

Anderson szerint a két hónapja zajló munka során már most sikerült egy olyan verziót létrehozniuk, amely x86-os környezetben 30 százalékkal gyorsabb, mint az a bizonyos régebbi Firefox Java-motor. Érdekesség, hogy a JaegerMonkey alapját az a nyílt forráskódú Nitro JavaScript motor képezi, amelyet az Apple fejlesztett és használ is saját Safari böngészőjében. A megoldásnak egyelőre még a nyilvános béta tesztváltozatáról sem lehet tudni, hogy mikor adják ki, nemhogy a végleges verzióról.